Αγροτική Οικονομία
Η δημιουργία σειράς δεδομένων της ελληνικής αγροτικής οικονομίας 1928-1940
Αντώνης Αντωνίου
Ένας από τους στόχους της παρούσας έρευνας είναι η συνολικότερη αποτύπωση των μεγεθών του πρωτογενούς τομέα και των μεταβολών του κατά την περίοδο της Ύφεσης, στον βαθμό μάλιστα, που η Ελλάδα παραμένει κατά τον Μεσοπόλεμο μία κατ’εξοχήν αγροτική χώρα.
Στο κέντρο της έρευνάς μας για συλλογή ποσοτικών δεδομένων και την αποτύπωση της παραγωγικής δραστηριότητας τοποθετήσαμε την μεσοπολεμική αγροτική οικονομία και επιτύχαμε την συγκεντρωτική αποτύπωση των δεδομένων της με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η απεικόνιση της συνολικής και κατά είδος παραγωγής αλλά και της διαχρονικής της εξέλιξης. Με αυτόν τον προβληματισμό προέκυψαν πλούσιες σειρές δεδομένων και δεικτών για την γεωργική παραγωγή, που δείχνουν τον όγκο και την αξία παραγωγής συνολικά και κατά προϊόν, τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις και τις στρεμματικές αποδόσεις, την εξέλιξη της γεωργικής παραγωγής και της εισαγωγής γεωργικών προϊόντων, τις τιμές των προϊόντων στην επιτόπια αγορά, τις συγκεντρωθείσες ποσότητες σιταριού, την αξία εισαγόμενων σιτηρών και οσπρίων και τις ποσότητες συνολικά και κατά χώρα, την παραγωγή και εξαγωγή των κυριότερων εξαγωγικών γεωργικών προϊόντων όπως λάδι και ελιές, καπνό, σταφίδα και άλλα αμπελουργικά προϊόντα, καπνός συνολικά και κατά χώρες, την εισαγωγή προϊόντων λαχανόκηπων, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων προς βιομηχανική επεξεργασία, ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων και δενδροκομική παραγωγή κατά ποσότητα και σε δραχμές. Η αποτίμηση της κτηνοτροφικής παραγωγής επιτεύχθηκε με την συλλογή δεδομένων, όπως η αξία της κτηνοτροφικής παραγωγής και των σχετικών δεικτών των κτηνοτροφικών προϊόντων, η εμφάνιση του αριθμού των ζώων, κατοικιδίων πτηνών και κυψελών αλλά και των σχετικών δεικτών, αλλά και η εκτίμηση της εισαγωγής προϊόντων ζωοκομίας και πτηνοτροφίας και των σχετικών δεικτών εισαγωγής σε ποσότητες και κατά αξία.
Επιτεύχθηκε η δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, η οποία καταδεικνύει με σφαιρικό τρόπο τη συνολική αγροτική παραγωγή τόσο σε απόλυτους όρους όσο και συγκριτικά με άλλες χώρες. Διαφάνηκε έτσι η οπτική και ο προσανατολισμός της εποχής, αφού τομείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής όπως η αλιεία δεν συμπεριλαμβάνονταν στις προτεραιότητες των μελετών και λείπει ακόμη και η απλή καταγραφή των δεδομένων τους.
Eπιτρέπεται η χρήση επιμέρους αναγραφών, με την προϋπόθεση αναγραφής της πηγής: Α. Αντωνίου, Κ. Μπρέγγιαννη «ΑΟΣ. Αγροτική οικονομία. Δείκτες και ποσοτικά δεδομένα», TransMonEA project, Επιστημονική Διεύθυνση Κ. Μπρέγιαννη, Ακαδημία Αθηνών/ΕΛΙΔΕΚ. URL: https://transmonea.academyofathens.gr/index.php/syllogi/vaseis-dedomenon-posotikes/dimosia-oikonomika. Δεν επιτρέπεται η χρήση τμημάτων ή του όλου της πινακοθέτησης.
Προκειμένου να ανοίξετε το αρχείο, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτησή σας στη φόρμα επικοινωνίας: https://transmonea.academyofathens.gr/index.php/homepage/epikoinonia.
Agrotiki Oikonomia - Deiktes kai posotika dedomena
Powered by Phoca Download